Stop meer "POST" in je verzameling

 
 
 
 
 


Als je wel eens naar een postzegeltentoonstelling bent geweest, heb je zeker en vast gezien, dat de deelnemers niet allemaal postzegels op een bladzijde laten zien. Dat zou namelijk een nogal saaie bedoeling worden. En omdat het voor de bezoekers ook interessant moet zijn, zorgen de deelnemers ervoor dat er ook nog wat anders in hun verzameling komt dan postzegels.
Maar het moet natuurlijk wel iets met "post" te maken hebben. Hieronder zie je enkele voorbeelden van dingen die je vaak in een tentoonstellingskader ziet. We noemen dat wel eens "filatelistische elementen". Daarvan zijn er een heleboel, zo'n 12 om precies te zijn.
Ikzelf zorg altijd dat ik minstens 4 van die "elementen" in mijn tentoonstelling heb, en wel postzegels, stempels, frankeermachinestempels en poststukken.

Laten we hieronder die 4 elementen eens bekijken met voorbeelden.
We nemen het thema AUTO. Daar is heel veel materiaal van en daar kun je mooie verhalen over vertellen.
 

 
 
 

1.  Postzegels

Verzamel de postzegels  die in jouw verhaal over auto's passen. Dat kunnen afbeeldingen zijn van de allereerste auto's  uit de negentiende eeuw (Daimler en Benz) en ook postzegels met allerlei soorten auto's erop zoals raceauto's, postauto's, vrachtwagens, bussen enzovoort.

   

 


Neem zeker geen complete series op, want die zijn meestal allemaal ongeveer hetzelfde.
Kies vooral veel verschillende landen, dan heb je meteen veel verschillende ontwerpers met leuke variaties in kleur en uitvoering.

  

 
 
 
  2.  Stempels

Ik laat hier 2 voorbeelden zien van "gelegenheidsstempels" .

  

 
 
 
Het linker stempel hierboven is aangebracht op een briefstukje met een postzegel van Oostenrijk. In het stempel wordt reclame gemaakt voor een tentoonstelling in Salzburg. Afgebeeld is een raceauto met de Oostenrijkse coureur  Niki Lauda, die in 1975 zijn eerste wereldtitel won. Heel toepasselijk is trouwens de postzegel met een veiligheidsriem om de armen van een geraamte.

Het rechter stempel is ook een "gelegenheidsstempel".  In de "vlag" wordt de aandacht gevraagd voor het Franse automuseum in de plaats Tonneins.

 
 
 
  3.  Frankeermachinestempels

Een veelgebruikt "filatelistisch element" is het "frankeermachinestempel".  Je ziet ze niet zo vaak meer op de post tegenwoordig, maar bij verzamelaars zijn ze erg in trek.   Hieronder zie je er 2, natuurlijk weer over de auto.

   

 

Een frankeermachinestempel wordt aangebracht op de post van bedrijven, gemeenten, organisaties, verenigingen, banken, en dergelijke. Dat mogen ze zelf doen met een speciale machine die ook de telling bijhoudt. En omdat deze bedrijven dat zelf doen en de post daardoor werk uit handen wordt genomen krijgen ze korting of het tarief. Dit soort stempels is altijd rood van kleur.
Een frankeermachinestempel bestaat altijd uit 3 delen. Van rechts naar links zijn dat het "waardestempel" (met de frankeerwaarde), het "datumstempel" met de dag van verzending en vaak ook het adres van de afzender erin, en geheel links de "vlag" (illustratie) die door de verzender zelf mag worden ingevuld. De vlag zal meestal reclame bevatten voor de verzender.
 

 
 
  4. Poststukken

Tot slot van dit stukje over de AUTO hieronder een poststuk uit Amerika.
Het is een envelop met de aanwijzing (First Day of Issue = Eerste Dag van Uitgifte) dat wil zeggen dat de geplakte postzegels zijn uitgegeven op de datum die wordt vermeld.  Hij lijkt dus een beetje op onze "eerste-dag-envelop".

  

 

Dit is wel een aardig stuk. Het gaat over de autocoureur Ray Harroun, die in 1911 de eerste race van "Indianapolis-500" won in zijn wagen met de naam "Marmon Wasp" (de Marmon wesp). Die auto is ook afgebeeld op de postzegels van 17.5 dollarcent. Je moet bij dit stuk echter wel weten dat je het alleen in een tentoonstellings-verzameling mag opnemen om het stempel van "Indianapolis, IN, 1987". Je kan de postzegels zelf ook gebruiken, maar dan is de envelop niet nodig. En alleen om de mooie interessante tekeningen mag je dit stuk ook niet opnemen, want dat heeft niets met post te maken.
 

 
 
 
Ik heb hierboven enkele filatelistische elementen besproken die gemakkelijk zijn op te nemen in een verzameling voor een tentoonstelling. Maar, zoals al gezegd, er zijn nog meer leuke dingen. Denk maar aan velletjes en blokjes, postzegelboekjes, postwaardestukken, aantekenstrookjes, luchtpostetiketten, automaatstroken, en nog meer.

Alle 12 filatelistische elementen komen aan bod op de volgende website: De 12 filatelistische elementen
 

 

Toon Oomens