Prachtige dieren uit onze omgeving.


Kijk jij wel eens goed om je heen?
Of zit je meteen weer op je telefoon?
Deze keer bekijken we wat dieren die je misschien wel in je achtertuin tegen kan komen, ja, jij ook!
 

  

 

 

 


 


De Otter
Het is nog niet zo makkelijk om dit dier in de dierentuin te ontdekken, meestal zit hij ergens verstopt. Tenminste, dat is mijn ervaring. Misschien zie jij hem altijd wel meteen. We hebben wel één gelukje: hij was verdwenen uit Nederland, maar hij is weer terug! Als je boven de grote rivieren woont, hèb je een kans om hem te zien.
 


De Das
Een das heeft een hol onder de grond in allemaal tunnels, en dat noem je een burcht. Dassen leven ’s nachts en zoeken dan langzaam bewegende prooien of plantaardig voedsel. Hij is zeker geen jager, maar meer een alleseter. De meeste dassen komen bij ons voor in het midden en het zuiden, maar ze zijn ook wel in Friesland gesignaleerd. Ze hebben een kenmerkende tekening op hun kopjes.
 

 

   

De Eekhoorntjes

Je weet het misschien niet, maar in Etten-Leur (bij Breda) is een soort dierentuin met eekhoorntjes: Eekhoorn Experience. Nog gratis ook! En je mag ze voeren. Bij ieder hok staat welke soort je daar ziet, dus heel leerzaam en super schattig.

 
  

 

De egel
Heb je wel eens ’s avonds geschuifel gehoord in de tuin, dat je dacht ‘IIEK!’ Dat was geen boef of moordenaar, dat was gewoon een egel. Die scharrelen maar wat rond, op zoek naar een lekker hapje en dat doen ze het liefst in het donker. Wat eet hij? Hij zoekt regenwormen, kevers, duizendpoten en pissebedden. Dus niet wegwerken die beestjes, allemaal voor meneer egel.
 


 De haas
Het probleem met de haas is altijd dat heel veel mensen (jij niet) denken dat ze een konijn zien. Mis! Er zijn heel veel verschillen. Een haas is groter dan een konijn, ze hebben langere oren (dat zie je meteen) en langere voeten (nou ja, dat zie je dus niet), konijnen maken een hol en hazen voeden hun kinderen op in een leger, dat zijn wat plaggen bij elkaar gelegd. Gewoon een zooitje.


 

 

 


 


 


Willeke ten Noever Bakker

 

 

 

 


Vraag van de Maand ........... (Doe mee en win!)

 


 


Vraag van de maand:

Er bestaat een hazensoort die eieren legt, welke soort is dat?

 

  

(klik-->)     Stuur je antwoord uitsluitend per e-mail aan jeugdleider Toon    (<--klik)